17 Haziran 2017 Cumartesi

Kırtasiye ürünlerine %25 fon 2017 ilk yarısı

Bakanlar kurulu kırtasiye sektöründe üretime geçilebilmesi ve ithalatı azaltmak için 2017 senesinin başında sektöre fon getirerek önlem almak istedi. Bu fon sayesinde hem ithalatı azaltmayı hemde bu üretime teşvik etmeyi düşündü.

Üretime teşvikte peki sadece fon getirmek yeterlimi? Bence değil. bunun sebeplerinden başında Ham madde ithalatı geliyor. Ülkemizde Ham madde sektörü çok neredeyse yok gibi tabiri caiz ise biz sadece Ham madde alıp şekil vermeye çalışıyoruz. Buda yüksek fiyatlı Ham madde + üretim + ambalajlama+tasarım + pazarlama + lojistik maliyetleri derken büyük bir ekonomiye dönüşüyor. firmalar bunun yerine gidip yurt dışından ucuza ürün alıp buradaki çok büyük basamakları atlayıp direk son bir kaç basamakta ilerlemeyi tercih ediyor.

Peki bu durum tüketiciye nasıl yansıyor. devletin 2017 senesinde kırtasiye ürünlerinin çoğuna %25 fon getirmesi ile ve son zamanlardaki döviz artışlarını da eklersek ortalama fiyatlar ithal ürünlerde %40-50 arası bir artışa sebep oldu.

Bunu da şöyle bir basit matematik hesabıyla KDV eklemeden hesaplaya biliriz. 10  TL ye Türkiye ye giren ürün distribütör %20 kar oranı ile piyasaya veriyor ve 12 TL ye bölge bayisine gidiyor oradan da %30 kar oranı ile 15,50 TL perakendeciye satılıyor. perakendecide aldığı bu ürünü %80 karla 27,50 TL ye satıyor.

Aynı hesabı %25 fondan sonra yaparsak 10 TL ye Türkiye ye gelecek mal 12,50 - 19,50 - 35,00 TL ye tekabül ediyor. Birde üzerine döviz kurunun 1 senelik ortalamasını katarsak sonuç olarak % 50 yakın fark ortaya çıkıyor.

Yani sene başında aldığınız 1 liralık silgi oluyor size 1,50 TL. veya 13,50 TL ye satılan play-doh oyun hamurunun şuan ki(18.06.2017) fiyatı 19,50 TL gibi.

Peki bu durumun önüne geçmek için ne yapmak lazım? Benimde sizin gibi naçizane fikrim ham madde üretim sektörünü büyütmek. Eğer biz ahşap gövdeli boya kalemi yapacaksak endüstriyel ağaç üretimini hızlandırmamız lazım. Boya üretimi için ham madde sağlayan renk bitkilerini yetiştirmemiz lazım.

 Sadece bunları üretmek yeter mi tabi ki de hayır. Bu uzun yolda nitelikli teknolojiyi ve alt yapıyı da üretmek ve geliştirmek zorundayız bunların hepsi birer bütün. Geç kalınmadan bir yerinden başlamalıyız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder